keskiviikko 1. tammikuuta 2020

Saumattomien historiaa ja valmistajia

1:6 aikuisvartaloisten nukkejen alkuhistoriaa
Kaikki tuntevat nuken nimeltä Barbie. Se on 1:6 mittakaavassa eli kuudesosan oikean ihmisen koosta. Barbieiden valmistaja on USAlainen Mattel, joka toi ensimmäisensä markkinoille maaliskuussa 1959. Nykyisin Mattel teettää nukkeja muutamissa Aasian maissa, kotimaista valmistusta heillä ei enää taida olla. Kun Barbiet saivat suosiota, alkoi muitakin saman mittakaavan aikuisen ihmisen näköisiä nukkeja ilmestyä markkinoille. Vaikka monet virheellisesti kutsuvat kaikkia näitä nukkeja barbeiksi, oikeampi yhteisnimitys niille on muotinukke, Fashion Doll.

Nopeasti Barbie sai rinnalleen Ken-nimisen miesnuken, mutta sekin oli suunnattu tyttöjen leikkeihin. USAlainen Hasbro lanseerasi vuonna 1964 ensimmäisen 1:6 mittakaavaisen action solider -nuken, joka oli poikien leikkeihin tarkoitettu taistelija. Sen nimi oli G.I. Joe, mikä varsinkin USAssa on muodostunut sotivien actionhahmojen yleisnimeksi.

Sekä muotinukeilla että actionhahmoilla (jota nimeä itse käytän kattaen sekä mies- että naisnuket olivat ne sitten sotaisia tai julkkisten, elokuvien tai historian henkilöiden pienoismalleja) irtonaisina valmistetut pää, kädet ja jalat on naksautettu kiinni vartaloon ja liikkuvat näistä kohdista. Uusien nukkesukupolvien myötä nukeille on tullut entistä enemmän näitä liitoskohtia ja ne voivat taipua jo monesta samasta kohdasta kuin ihmiskroppakin.


Sitten syntyi seamless doll in 1:6 scale
Valmistajat kehittävät aina vaan hienompia nukkeja. Kehityksen huippuna tällä hetkellä ovat nuket, joilla on melko yhtenäinen iho ja sisällään luuranko, joka antaa entistä aidomman liikkuvuuden nukeille. Näitä alussa kumi- ja myöhemmin silikoni-ihoisia luurangon päälle rakennettuja nukkeja kutsutaan saumattomiksi (seamless) erottamaan ne muotinukeista ja actionhahmoista.

Pienten taipuvien osien eli sormien ja varpaiden käytönkestävyys on kuitenkin osoittautunut heikoksi, joten nykyisin kaikissa versioissa on vaihdettavat kädet ranteesta sormiin ja vaihdettavat jalat nilkoista varpaisiin. Alussa luurangot valmistettiin muovista, nyttemmin on siirrytty teräkseen, joka on kestävämpi. Näitä nukkeja kutsutaan usein yleisnimellä phicen, vaikka se onkin vain yhden valmistajan antama nimi. Itsekin olen käyttänyt tätä termiä ainakin tämän blogin tunnisteissa.

Seuraavassa vähän infoa valmistajista ja wanna-be -valmistajista. Jos jollakulla lukijalla on lisää faktoja, niin korjailen/lisäilen mielelläni tänne tietoa. Näitä nukkeja kun ei tietääkseni kukaan myy Suomessa, niin niistä ei myöskään löydy kattavaa informaatiota suomeksi.


Phicen Limited/TBLeague
Kun aloin tutustua näihin saumattomasti valmistettuihin taipuvanivelisiin nukkeihin, löysin ensimmäisenä Phicenin. Ennen kuin tutustuin näihin nukkeihin tarkemmin, en oikein pysynyt jyvällä nimistä, mutta ymmärtääkseni tehtaan nimi on Phicen Limited ja nukke oli Phicen. Mutta kun Japanissa joku keksi rekisteröidä tuotemerkikseen nimen Phicen, alkoi tulla sekaannuksia. Siksi näitä nukkeja alettiin vuonna 2017 markkinoida TBLeague-tuotemerkin alla.

Se, mikä tässä on erikoista, niin firman sivuilta ei ainakaan muutamalla etsimällä löytynyt sitä, että missä maassa Phicen Limited sijaitsee. Googlaamalla olen päätynyt Kiinaan, Liaobun kaupunkiin GuangDong'in maakunnassa DongGuanin perfektuurissa. Myöskään siitä en ainakaan vielä ole selvillä, mitä japanilainen Phicen valmistaa.

Ensimmäisillä Phiceneillä oli muoviluuranko (2010-14) ja vuodesta 2015 alkaen kestävämpi teräsluuranko. Ihonvärivaihtoehdot ovat alkujaan olleet pale, tan ja suntan, mutta nykyisin tan-versio on jätetty pois ja löytyy vain kalpea ja ruskettunut versio. Kuppikokoja on myös ollut alkujaan kolme eli small, medium ja large, mutta nykyisin smalleja ei enää tehdä.

Katso täältä kuvia ja perustietoja Phicen Limitedin nukeista.


Jiaou Doll
Sittemmin vastaavantyyppisia pehmeäpintaisia luurangolla varustettuja nukkeja alkoi valmistaa DongGuan Jiaou Doll Technology Co. Ltd. Se sijaitsee, yllätys-yllätys, DongGuan Cityssä GuangDong'in maakunnassa.

Tämän valmistajan keksin jenkki-keskustelupalstoilta. Siellä oli vertailuja molemmista nukeista, ja Phiceniä kehuttiin liikeradoiltaan paremmaksi. Muuta isompaa eroa ei liene, paitsi että Jiaou Doll naisvartaloilla on lakatut kynnet ja niille voi ostaa lisäosina erilaisissa asennoissa olevia käsiä.

Jiaou Doll valmistaa nukkeja seitsemällä ihonvärillä: pink, brown, wheat (jonka sävy muuttui jossakin vaiheessa ja toisinaan käytetään termiä new wheat), natural ja white. Kuppikokoja on kaksi eli big ja middle.

Tässä linkki Jiaou Doll'in tuotteiden esittelyyn.  (sivu tekemättä, linkitän kun valmistuu)


Edation / Hot Stuff
Näiden vartaloiden tuotemerkkinä oli Hot Stuff  ja valmistajana Edation Taiwanista. Päitä Edation ei tietääkseni ole valmistanut ollenkaan. Vartaloissa erikoisuus oli täysi saumattomuus sekä käsissä että jaloissa ja taipuvat sorminivelet. Tällainen nukke mukautuu eritysen hyvin valokuvattavaksi, mutta valitettavasti varsinkin ensimmäisen version nivelten kerrotaan särkyvän helposti.

Edation ehti valmistaa versiot 1.0 (2011), 2.0 (2013) ja 3.0, mutta sittemmin sen tuotteista ei ole kuultu. Ensimmäisellä versiolla oli muoviluuranko, kahdella jälkimmäisellä teräsluuranko, joskin kuvista pääteltynä teräsosat yhdistettiin toisiinsa muoviholkeilla. Ihonvärejä oli tarjolla kaksi: white tone ja skin tone. Rintojen koon mukaan nukkeja oli kolme versiota: small, medium ja plump eli pieni, keskikokoinen ja pullea.

Katso täältä kuvia Edationin nukeista.  (sivu tekemättä, linkitän kun valmistuu)


Dolphin Toys
Kiinalainen Dolphin Toys laski ennakkotilattavaksi saumattomia nukkeja vuonna  2015. Myyntiin asti näitä ei tullut koskaan, vaikka mallikuvia löytyikin. Markkinoille kerrottiin tulevan "Caucasian and Hispanic versions" ihonväreillä "pale and suntan". Rinnoista löytyy mainintana vain medium. No, eipä kovasti väliä mitä aikoivat tehdä, kun mitään ei tullut markkinoille asti. Alkuperäinen ilmestymisaika oli 2015 kesällä, loppuvuodesta kertoivat vielä kehittelevänsä tuotetta ja tuovansa sen myyntiin 2016, mutta ennakkotilauksen tehneet ja maksaneet jäivät nuolemaan näppejään. Kyseistä valmistajaa tai tuotemerkkiä ei näy nykyisin missään nukeissa.

Jollakin keskustelupalstalla on oletettu, että Phicen Limited osti Dolphin Toys'in pois markkinoilta saadakseen dominoida saumattominen kuudesosanukkejen valmistamista. Joka tapauksessa Phicen Limited eli TBLeague on ensimmäisenä tuonut markkinoille tämäntyyppisiä nukkeja, on tunnetuin valmistaja ja on ilmeisen tarkka patenteistaan.

Täällä kuvia Dolphin Toys'in prototyypeistä.  (sivu tekemättä, linkitän kun valmistuu)


Jälleenvarustajat
Tunnetuimpiä päiden tekijöitä ovat Kumik, GacToys ja KimiToys. Kumikilla on varmasti laajin valikoima, mutta niiden kanssa on ongelmana ihonvärin yhteensopivuus TBLeaguen tai Jiaou Dollin vartaloihin. Kyseiset valmistajat eivät tee vartaloita, vaatteita tai mitään muita lisävarusteita kuin päitä.

Sitten on settien valmistajat. Setti sisältää vartaloa lukuunottamatta kaikki osaset, jopa ylimääräisiä käsiä, paitsi kropan. SuperDuck on jo vuosia tehnyt päitä ja vaate&varustesettejä TBLeaguen vartaloihin. Niitä myydään "Super Duck Set" nimellän. VeryCool toimii samalla periaatteella käyttäen tuotteseteistään nimeä "Custom Kit". CatToys tekee settejä ja numeroi ne harhauttavasti juoksevalla numerolla, vaikka toisissa on vain pää, toisissa pää, vaatteet ja varusteet ja joissakin pelkästään vaatteet. Muita lisävarustevalmistajia, jotka tekevät toisinaan myös päitä ovat mm. Fire Girl, Vs Toys eli Vicky Secret,

Vähän toisenlaisella logiikalla on liikenteessä Toy Seiiki, ainoa, jonka tuotteet ovat kokonaisia nukkeja. Toy Seiiki valmistaa päitä, vaatteita ja muuta rekvisiittaa ja pakkaa ne kokonaiseksi nukeksi yhdistäen pään TBLeaguen heitä varten tekemään vartaloon.

Muitakin jälleenvarustajia on, kymmenittäin, tässä mainitsin vain mutaman. Ehkä joskus olen niin innokas, että kyhään näillekin jonkinlaista alasivustoa, mutta toistaiseksi ei.


Kustomoijat
Maailmalla nukkejen kustomointi eli kitbashing on suosittu harrastus. Monet muokkaavat itse nukkejaan uniikeiksi eli ooak-versioiksi. Lyhenne tulee sanoista One Of A Kind. Alalla on myös pienyrittäjiä, jotka kokoavat nukkeja käsityönä pienissä sarjoissa. Näistä löytyy aivan ihania kitbashingeja - aivan omaa luokkansa olevalla hinnalla, tietenkin.


Hintatietoja
Tällä hetkellä (vuoden 2020 alku) saumattomilla nukeilla/vartaloilla on kaksi toiminnassa olevaa valmistajaa: TBLeague/Phicen Limited ja Jiaou Doll. Molemmilla hinnat ovat suht samoissa eli nykyään kropan saa 45-60 eurolla, poistuvia malleja löytyy joskus jopa n. 25 eurolla. Päät puolestaan maksavat nykyisellään 19-55 euroa.

Jiaou Doll tekee vain vartaloita ja päitä, mutta ei kokonaisia teemallisia nukkeja. TBLeaguella puolestaan on myös kokonaisia hahmoja (yleensä sotilaallisin) tykötarpeineen ja vaatteineen. Ne ovat usein jonkin elokuvan roolihahmoja tai historian sotasankareita, joskin myös joitakin muun alan julkkiksia löytyy. Niiden hinnat vaihtelevat 150-450 euron välillä, ja kutakin mallia on saatavilla vain rajoitettu määrä. Joistakin nukeista muokataan lisäeriä deluxe-malleina tai tehdään myöhemmin ver. 2.0 päivittämällä mukaan lisävarusteita.

Actionhahmojen puolella valmiiden nukkejen valikoima on valtaisa. Myös vartaloilla ja irtopäillä on kymmeniä valmistajia. Usein nukke kootaankin ostamalla mieleinen pää yhdestä ja edullinen kroppa toisesta paikasta. Kaikki kauppiaat eivät edes myy molempia! Silloin tosin voi joutua hankintakierteeseen, kun kasvojen ja vartalon ihonväri ei sovikaan toisiinsa, ja niille tulee hankittua uudet parit. Joskus harrastajien kuvissa näkyy myös muotinukkejen päitä, jotka on jipotettu kiinni actionhahmon vartaloon. Tai toisin päin; onhan Mattelin uusissa mtm-vartaloissa (Made To Move) saatavilla hyvät liikeradat ja monenlaista kokoa ja muotoa, joten ne alkavat vastata actionhahmojen vartaloita. Muotinukkeharrastajat kutsuvat eri sarjoista olevista osista koottuja nukkeja hybrideiksi, joskin niissä yleensä käytetään Mattelin/kloonien osia, ei actionhahmojen osia.

Valmiit actionhahmot, joiden mukana tulee yleensä vaatteiden lisäksi myös muuta rekvisiittaa, jopa huonekaluja, maksavat 80-400 euroa ja niitä valmistetaan rajoitettu erä. Ne tulevat yleensä ensin ennakkotilaukeen (pre-order) ja voi käydä niinkin, ettei nukkea enää ulostuloaikanaan ole saatavilla ollenkaan. Ilmestymisajat ilmoitetaan usein vuosineljänneksinä (quarter) ja voidaan lyhentää 1Q2020 (vuoden 2020 ensimmäinen neljännes eli tammi-maaliskuu). Ulostuloajat venyvät toisinaan jopa vuodella eteenpäin. Eikä nukkea aina edes tule (kuten Dolphin Toys'in vartalot) ja silloin voi olla vaikea saada etukäteen maksettuja rahojaan takaisin. Kannattaa siis maksaa aluksi vain muutaman euron varausmaksu, vaikka koko hinnan etukäteen maksamalla saisikin alennusta. Joskus, mutta melko harvoin, jostakin suositusta nukesta otetaan uusintapainos.

Irtokropan saa 15-40 eurolla ja sama hintaluokka on irtopäissäkin. Nuken kokoamisessa kannattaa lukea myyjän ohjeistus siitä, minkä valmistajan tuotteisiin pää/vartalo on tarkoitettu yhdistettäväksi, sillä päiden kiinnittämiseen on erilaisia tappeja ja reikiä ja myös värisävyerot ovat yleisiä. Yhteensovittamiseen myydään myös "päätappeja" erikseen, joskin senkin olen jo ehtinyt kokea, että tilasin tappisarjan, josta ei löytynyt sopivaa kappaletta kuin toiseen osaan.


Lisävarusteet
Sekä saumattomille että actionhahmoille myydään vaatteita, kenkiä, huonekaluja, ruokia ym esineitä irtotavarana. Kuten myös huoneita ja taloja, jotka voi itse sisustaa. Saumattomien nukkejen vaatteet ovat kalleimpia; esimerkiksi miesnuken puku voi maksaa jopa 80 euroa! Ja sitten se ei välttämättä mahdukaan juuri sinun nukellesi... Alalla on myös firmoja, jotka tekevät vaatteita, kenkiä tai hanskoja käsityönä eri nukkeversioiden mittojen mukaan. Taiteellisin ammattiala on kasvojen uudelleenmaalaajat, jotka voivat tehdä nukestasi vaikka sinun pienoismallisi eli niin kutsutun "minime" -nuken (joskus myös mini-me). Myös niin kutsuttuja ammattiroottaajia on; he pistelevät neulalla uudet hiukset nuken päähän toivomuksesi mukaan tai tekevät nukellesi peruukin. Vaikka oikeista hiuksista tai ihmisten hiustenpidennyksistä, alpakanvillasta jne. Tilaustöissä on sitten tietenkin tilaustöiden hinta, joka huitelee sadoissa euroissa.


Mistä näitä saa?
Netistä, netistä ja netistä. Itse olen tilannut seuraavista paikoista: AliExpress (Kiina), Ebay (kauppoja monista maista), Ekiahobbies (USA), GianToy (Kiina), KGHobby (Hong Kong) ja BigBadToyStore (USA). Ehkä jotakin on tullut jostain muualtakin, mutta ei nyt muistu mieleeni. Yritän muistaa lisätä tänne, jos joskus tilaan vielä jostakin uudesta paikasta. Edellämainituista paikoista tuotteet ovat tulleet kuten on luvattu.

Erittäin harvakseltaan saumattomia nukkeja tai keräilynukeiksi tarkoitettuja "parempia" actionhahmoja (pikkupoikien sotaleikkinuket on niitä "huonompia") myydään käytettyinä Suomessakin. Ainakin Tori.fi:ssä ja Huuto.net:issä sekä FaceBookin muotinukkepalstoilla olen näitä nähnyt. Oma firmani eli Kukkasen Puoti valmistaa ja maahantuo 1:6 esineistöä, mutta ei nukkeja, huonekaluja eikä vaatteita. Kukkasen Puodille on aukeamassa verkkokauppa lähiaikoina. Lisään tänne linkin, kun kauppa on toiminnassa.

Huom!
TBLeague on alkanut tehdä saumattomia nukkeja myös nukkekotimittakaavassa eli 1:12. Jos siis tilaat jotakin maailmalta, tarkista että pysyt koko ajan samassa mittakaavassa. Esineiden kohdalla kannattaa lukea mitat tarkkaan, ettei hairahdu luulemaan tuumamittoja senteiksi tai päinvastoin. Actionnukkeja ja niiden tykötarpeita nimittäin tuotetaan myös 1:4 ja 1:1 (=seksileluja) mittakaavoissa.

Huom2!
Huijausverkkokauppojen määrä kasvaa maailmalla huikeaa vauhtia. Olen törmännyt moneen englanninkieliseen ja yhteen saksankieliseen kauppaan, joissa suunnilleen kaikkea mahdollista löytyy uskomattoman edulliseen hintaan. Kannattaa muistaa, että jos jokin tuntuu olevan liian hyvää ollakseen totta, se mitä todennäköisimmin ei ole totta. Huijauskauppoihin voi maksaa luottokortilla, mutta tavaraa on turha odotella, rahanmeno on ainoa, mikä onnistuu. Ja luottokorttitietojen joutuminen vääriin käsiin. Suosittelen PayPalin käyttämistä aina kuin mahdollista, jolloin kauppias ei saa luottokorttisi numeroa ollenkaan. Lisäksi PayPalilla on jonkinasteinen takaisinmaksuturva toimittamattomille tuotteille.

Yhteistä näille huijausputiikeille vaikuttaa olevan se, ettei niille löydy minkäänlaista puhelinnumeroa tai postiosoitetta ja niihin on otettu tuotekuvia monesta muusta kaupasta. Harrastajien keskustelupalstoilla ja faceryhmissä varoitellaan tällaisista kaupoista. Keskustelupalstoja löytyy pääosin vain englanniksi. Niitä voi etsiä mm. seuraavilla sanoilla: phicen, seamless doll, 1:6 kitbashing, dioramas for 1:6 dolls.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Nimettömät kropat numerojärjestyksessä

Ensimmäiset "pelkät kropat" ilmestyivät vuonna 2014 ja ne myytiin pään kanssa. Joitakin näistä on edelleen saatavilla (maaliskuu 2...